Waar droom jij van? (En hoe maak je het waar?)

Ik droom er al jaren van om…. (een boek te schrijven, opnieuw te gaan schilderen, een bloemenzaak te openen, een muziekinstrument te leren spelen…)

Maar …  (ik heb daar nu geen tijd voor, het past niet in mijn leven, en de kinderen dan?, en waarvan moeten we dan leven?, en wat gaan de mensen zeggen?, en het heeft geen zin meer daar nu nog mee te beginnen, ik zal er toch nooit meer echt goed in kunnen worden…).

Misschien herken je bovenstaande overwegingen wel.

Ofwel herken je het volgende. Ik kon vroeger zo goed (schrijven, zingen, schilderen, muziek spelen, ik had zo’n fijne plannen voor mijn leven …..) Maar nu ik in de tredmolen van het volwassen leven zit  lijkt dat allemaal weg. Ik heb geen ideeën meer. Mijn inspiratie lijkt opgedroogd. Alles is vervlakt. Ik zou zelfs niet meer weten wat ik echt leuk vind om te doen…

Klinkt dit je bekend in de oren? Precies. Je bent niet alleen. De Amerikaanse schrijfster Julia Cameron kon bijvoorbeeld alleen nog schrijven als ze een glaasje op had. En na een tijdje had ze zoveel glaasjes nodig dat de marge tussen inspiratie hebben en in coma gaan wel erg klein werd. Ze besliste dat er iets moest veranderen. Ze zei de drank vaarwel en ging op zoek naar andere manieren om haar creatieve zelf weer tot leven te brengen. En ze vond ze! Wat ze ontdekte begon ze met vrienden te delen, vrienden die net als zij geblokkeerde kunstenaars waren. Schrijf er een boek over, kreeg ze te horen. Dat boek werd The Artist Way.

The Artist Way en het bijbehorende programma heeft wereldwijd al duizenden mensen opnieuw uit het creatieve slop gehaald. Het bevat tal van oefeningen om de verschillende blokkades die je als gefrustreerde creatieveling ervaart op te heffen. En twee belangrijke tools: ochtendpagina’s schrijven en elke week een Artist Date doen met jezelf.

The Artist Way heeft mij geleerd mij niet meer te settelen in een tweedehands leven, het leven zoals we denken dat anderen het ok vinden, maar in de plaats daarvan volop in mijn creatieve flow te gaan staan. Met alle ups en downs die daarbij horen, alle angst en vreugde, alle onzekerheden en vooral heel veel veerkracht. Want wie zegt dat we moeten genoegen nemen met een leven in (schijn)zekerheid en (schijn)veiligheid als we ook op avontuur kunnen gaan en stormen kunnen trotseren?

De Schrijfkaravaan oprichten was een vrucht van The Artist Way. Mijn debuutroman ‘Dat is wat ik bemin’, in 2015 uitgegeven bij Cossee was er een andere. Romans schrijven  was een droom die ik al van in mijn kindertijd koesterde.  The Artist Way leerde me het geduld én de toewijding op te brengen om  dat boek te schrijven, de moed om het naar een uitgever te sturen en het zelfvertrouwen om de toch wel moeilijke hobbels te nemen die een debutant-schrijver onvermijdelijk op zijn of haar pad vindt. En ja, The Artist Way helpt me om toegewijd aan een nieuw boek te werken, ondanks het feit dat ik een gezin heb waarvoor ik de zorg deel, en een huis dat moet afbetaald worden, ondanks maatschappelijke engagementen en vrijwilligerswerk, waar ik graag in investeer omdat het me  een vollediger mens maakt.

Ik vond het programma zo goed dat ik het met anderen begon te delen. Intussen heb ik al ettelijke groepen begeleid in een Artist Way Traject. Telkens weer zie ik mensen openbloeien, licht in hun ogen krijgen, soms op drastische wijze hun leven veranderen en voor een droom gaan waarvan ze vaak niet eens het vermoeden hadden dat ze die nog ergens hadden liggen.

Het heeft even stilgelegen, maar dit najaar organiseer ik een nieuw groepstraject van  The Artist Way. Het start midden november, in een prachtige plek waar het helemaal thuishoort: De Broeikas in Neervelp, Boutersem.  Twaalf wekelijkse bijeenkomsten op zaterdagochtend (met uitzondering van de Kerstvakantie). Word jij één van de deelnemers?

Isabelle Rossaert

Meer weten over het Artist Way Traject? Klik dan hier.