Lezen voor schrijvers (17 tot 21 juli 2017)

WP_20170424_005 (2)Hoe beschrijft Erwin Mortier een huis zo dat het gaat leven? Hoe introduceert John Williams in Stoner de kwelgeest Lomax zo dat je meteen weet dat hij een  belangrijk figuur is? Hoe voert Stefan Hertmans in De Bekeerlinge een heel leger van kruisvaarders ten tonele en weet je meteen dat er iets ergs te gebeuren staat? Hoe doet Peter Verhelst zijn zinnen zingen? Voor een schrijver is het een genot goede auteurs te lezen om wat je van hen kan leren.

Ben jij ook zo iemand die passages soms driemaal opnieuw leest omdat je wil begrijpen hoe de auteur zijn effect heeft bereikt? Kan jij ook zo genieten van de manier waarop iemand iets heeft geformuleerd en hoop je dan van hem of haar te leren? Vind je het geen gek idee om schrijvers te ‘kopiëren’ net zoals leerling-schilders hun palet uitbreiden door andere kunstenaars na te schilderen?  Dan is deze workshop zeker iets voor jou.

‘Lezen voor schrijvers’ is een workshop waarin we de teksten van anderen (leren) bestuderen om zelf beter te schrijven. De workshop is gebaseerd op het boek  ’Reading like a writer’, aangepast aan de Nederlandstalige context. We bestuderen zaken als woordgebruik, zinsritme, beschrijving en dialoog, maar bijvoorbeeld ook vertelperspectief en toon, met zowel Nederlandstalige als vertaalde, gelijkaardige of contrasterende, voorbeelden en we gaan zelf met de ontdekkingen aan de slag. Doel is niet te leren schrijven zoals deze of gene geweldige auteur. Wel om te ‘leren van de meesters’ en zo je eigen stijlrepertoire te vergroten.

In de voormiddagen lezen en bestuderen we fragmenten uit boeken. Deelnemers worden uitgenodigd om ook zelf favoriete fragmenten mee te brengen. In de namiddag proberen we wat we geleerd hebben uit in een eigen tekst en spelen we met diverse stijlen.

De workshop wordt begeleid door en vindt plaats in het huis en de tuin van schrijfster Isabelle Rossaert. Haar roman Dat is wat ik bemin verscheen in augustus 2015 bij Uitgeverij Cossee (Amsterdam).

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor mensen met schrijfervaring.

Praktisch zomer 2017

Waar: Opvelp (Bierbeek), privéwoning

 Wanneer: Van maandag 17 tot en met vrijdag 21 juli 2017, telkens van 10.00 u tot 17.00 u

Begeleiding: Isabelle Rossaert

Deelnemersbijdrage: 375 euro, alle drank en een dagelijkse lichte lunch inbegrepen

Inschrijven: Vul het formulier in (zie link hieronder) en druk op verzenden. Je inschrijving is volledig nadat je een voorschot van 100 euro hebt gestort op rekeningnummer IBAN BE25 9730 9788 7582 van De Schrijfkaravaan, Molensteenstraat 6, 3360 Opvelp, met vermelding van de cursus en de naam van de deelnemer.

 Uiterste inschrijvingsdatum: maandag 3 juli 2017

Maximaal aantal deelnemers: 8

[form form-31]